Karamelové větrníky
Karamelové větrníky
Suroviny:
Těsto:
- 500 ml vody
- špetka soli
- 160 g másla
- 270 g polohrubé mouky
- 7 vajec
Karamelový krém:
- 2 karamelové pudinkové prášky
- 500 ml mléka
- 250 g másla
- 7 lžic cukru
Šlehačka:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 6 lžic cukru
Karamelová poleva:
- 250 g cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
POSTUP:
1)Vodu se solí a máslem přivedeme do varu. Postupně přisypáváme mouku a na mírném ohni stále mícháme, až se těsto spojí a přestane se lepit. Do vychladlého těsta postupně zašleháváme vejce a vyšleháme dohladka.
2)Těstem naplníme zdobičku a stříkáme malé větrníky (2 vrstvy na sebe). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dorůžova. Ještě teplé rozkrojíme a vychladlé naplníme.
3)Karamelový krém: Pudinkové prášky, mléko a cukr uvaříme jako klasický pudink. Do vychladlého pudinku zašleháme máslo. Vyšleháme dohladka. Krémem plníme větrníky.
4)Šlehačka: Smetany, ztužovače a cukr vyšlaháme do husté konzistence. Šlehačkou plníme na karamelový krém větrníky a přiklopíme
5)Karamelová poleva: Cukr nasypeme do kastrolu a necháme roztavit na zlatý karamel. Jakmile cukr zkaramelizujeme, přilijeme do něj horkou šlehačku a mícháme do hladka do husté konzistence. Polevou potíráme větrníky.